wp04584d50.png
wp04584d50.png

© 2018 Sweetlake Serama                                                    

    

wpfd721f63.png

wp65b89b45.png

wpef7e370e.png

wpe3baa8fb.png

wpfab84fe5.png

wp45ce42dd.png

Ontworpen door KD

 

 

 

wp3ea10bba.png

DE SERAMA EN VOEDING
Dat de Serama een ander diertje is dan de “gewone” kip dat mag duidelijk zijn. Maar vaak vergeet men dat de Serama ook een andere voeding nodig heeft. Inmiddels fok ik al bijna 10 jaar met de Serama en heb vele soorten voeding uitgeprobeerd.
Ik ben in eerste instantie begonnen met het standaard kippenmeel en later de gewone kippenkorrel. Echter hier werd slecht van gegeten en er ontstonden ook duidelijke tekorten. Niet alleen werden ze te mager, maar ook raakten ze doorlopend in de rui en herstelden hier slecht van. Vervolgens ben ik deze voeding gaan aanvullen met multivitaminen. Hierdoor herstelden ze wel beter na de rui, maar ze bleven te mager.
Daarna ben ik ze een korte tijd met duivenzaad gaan voeren, maar ook dit was geen succes. De keuze was op dit zaad gevallen omdat het mooi fijn van structuur was. Maar lang niet alle zaden werden door de Serama’s gegeten.
Deze proeven hebben allemaal tijdens de eerste jaren dat de Serama in Nederland was plaatsgevonden. En omdat er maar enkele fokkers waren en er maar weinig uitwisseling van informatie plaats vond, nam dit alles nogal wat tijd in beslag. Want je kunt natuurlijk niet in een paar weken tijd al conclusies trekken.
Op een gegeven moment ben ik begonnen met het voeren van de Gallus 3 korrel van Kasper Faunafood, omdat dit een mooie kleine korrel was. Hier deden ze het redelijk goed op. ’s Avonds kregen ze daarbij nog een handje gemengd graan met gebroken mais. Wat mij toen opviel is dat de hennetjes goed van de korrel aten maar dat de haantjes de voorkeur gaven aan de granen. Dat heeft mij doen besluiten om de Gallus 3 korrel te mengen met granen. Omdat er in het gemengde graan dat ik gebruikte, granen zaten die slecht of niet gegeten werden, ben ik een tijd lang de granen zelf gaan mengen.
Dit heeft geresulteerd in een ongeveer 50 / 50 menging van de korrel en de granen en zaden. Hier deden ze het uitstekend op. Ze bleven mooi op gewicht en behielden hun mooie verenpak. En de rui verliep nu ook natuurlijk. Ze ruiden in één keer goed door en herstelden weer redelijk snel. Dit mengsel heb ik ze vele jaren gevoerd tot grote tevredenheid van mijn Serama’s.
Echter mij ging het op een gegeven moment wel tegen staan, omdat het zelf mengen en afwegen toch erg arbeidsintensief was.
Tot ik halverwege 2015 door de firma Kasper Faunafood werd benaderd met de vraag of ik mijn ervaringen met hun wilde delen. Ze waren op de hoogte van mijn experimenten omdat ik mijn losse granen via hun betrok en omdat ik hier regelmatig vragen over had. Helaas waren er toen in Nederland nog niet veel Serama’s zodat het steeds niet rendabel was om een speciaalvoer voor de Serama te gaan produceren.
Maar zoals gezegd vanaf 2015 is er door Kasper Faunafood met mijn ervaringen een start gemaakt tot het samenstellen van een echte SERAMA MIX. Ik heb van hun diverse samenstellingen op verschillende Serama koppels uitgeprobeerd. Hetgeen uiteindelijk heeft geresulteerd in een heel mooi uitgebalanceerde zeer vitaminerijke mix.     
Tijdens de noordshow van 2016 heeft Kasper Faunafood de nieuwe SERAMA MIX geïntroduceerd. Op de voorzijde van de zak pronken enkele van mijn kipjes. Maar veel belangrijker is dat alle Serama’s van Nederland nu over een goed uitgebalanceerd vitaminerijk en volledig voer kunnen beschikken, zonder dat hun baasjes zelf hoeven te mengen en experimenteren.
Met dank aan Tinus Boomstra (verkoopleider) en Gerard van Eckeveld (product manager) van Kasper Faunafood.
Voor informatie over de SERAMA MIX zie de onderstaande link naar de website van Kasper Faunafood: http://www.kasperfaunafood.nl/nieuws/nieuw-kasper-faunafood-goldline-seram-mix/


Ondanks dat de Serama Mix een complete voeding inclusief grit betreft, zijn er toch nog zaken welke je aanvullend kunt geven.
Natuurlijk dienen ze altijd vers water ter beschikking te hebben, let hierop ook bij vorst. En geef twee tot drie keer per week wat meelwormen of vlokreeftjes, (al dan niet gedroogd) ter aanvulling van de dierlijke eiwitten. Geef met name de haantjes hier niet teveel van want die zijn erg gevoelig voor een vergiftiging van dierlijke eiwitten. Dit herken je direct aan de blauw wordende kammen. Hennetjes hebben hier minder snel last van omdat die het extra nodig hebben voor het leggen van de eieren. Dit was voor Kasper faunafood ook de reden geen meelwormen of vlokreeftjes aan het dagelijks voer toe te voegen. Verder zijn ze gek op regelmatig wat groenvoer. Hetgeen je ook erg goed kunt ophangen zodat ze er wat moeite voor moeten doen. Sla, andijvie wortel en voederbiet, zijn zaken die ze erg graag hebben.
Volgt u deze voedings richtlijnen dan heeft u zeker gezonde en happy Serama’s.
wpd81b016e_0f.jpg
wp2d56ef19_0f.jpg
wpa45eda1e_0f.jpg
wp33cc9305_0f.jpg
wp753602c8_0f.jpg